Outreach Dashboard

Outreach Dashboard er måske verdens dårligste navn til verdens bedste samarbejds-værktøj. I Nordamerika bruges værktøjet af foreningen WikiEdu.org, men her i Europa må du vænne dig til navnet Outreach Dashboard.

Værktøjet er enkelt. Man opretter en kampagne på værktøjet, og inviterer dem, der skal deltage. De registrerer sig med deres Wiki-bruger, og nu kan I sammen følge hinandens arbejde, I kan fordele opgaver fx at skrive eller gennemse artikler og meget andet. Samtidig er det enormt tilfredsstillende for både projektledere og deltagere, helt konkret, at kunne følge hvordan fællesskabet virker og hvordan I sammen skaber indhold ved fælles hjælp. 

Outreach Dashboard er perfekt til brug på erhvervs- og gymnasiale ungdomsuddannelser, til foreninger, folkeoplysningsprojekter og selvfølgelig til videregående uddannelser. Kontakt Majken Astrup og Peter Leth, for at få mere information. 

Afsnit 1

Introduktion

Outreach Dashboard har url’en:

outreachdashboard.wmflabs.org/

Domænet wmflabs.org er forkortelsen for Wikimedia Foundation Labs.

Afsnit 4

Samarbejde

Med værktøjet Outreach Dashboard er det nemt at lave et overskueligt miljø for en klasse eller en studiegruppe.

Vejledningerne herunder viser hvordan vi kan deltage i et samarbejde og hvordan vi kan tildele os selv artikler og gennemsyn.

4.1 Deltag i samarbejde

Sådan logger du dig ind på samarbejde Wiki Connect.

4.2 Tilføj artikel

Tildel en artikel til dig selv, sådan at du kan vise gruppen, hvad du vil arbejde med.

4.3 Tilføj Gennemsyn

Funktionen med at tildele en artikel til gennemsyn betyder at vi kan hjælpe hinanden.  

4.4 Find artikel

Artikelsøgning i Outreach Dashboard giver dig en god mulighed for at finde artikler, der knytter sig til dit emne.

Afsnit 3

Vilkår for brug

Alt indhold på Wikimedia Commons er ligesom alle artikler på fx Wikipedia udgivet under vilkår, som opfylder betingelserne for “free culture” eller fri viden.

Det betyder at alle filer som minimum er udgivet under Creative Commons licensen cc-by-sa eller tilsvarende kompatible licenser, eller licenser der er mere åbne end denne. 

Det betyder at indholdet på Wikimedia Commons vil variere fra det helt frie “public domain” og “ingen kendte rettigheder”, over “cc0” og “cc-by” til “cc-by-sa” 

Fælles for cc-by og cc-by-sa er kravet om kreditering af værket, ophavsmanden og Creative Commons licensen. Samt en henvisning til kilden, hvor værket er hentet fra. 

Fælles for alle medier, er dog også at det er god stil, uanset værkets beskyttelse af ophavsret, at kreditere værket og ophavsmanden. Hvilket vi altid anbefaler, da det også sikrer at dine brugere eller læsere, kan orientere omkring ophavsretten og kilden til dit værk. 

vidste du..

“at Outreach Dashboard er 100% oversat til dansk? Det styrker brugervenligheden.”

at appen til Wikipedia er en perfekt måde at tage Wikipedia med i lommen. Du kan endda redigere på farten…

at alle tekster på Wikipedia er udgivet under en åben licens. Nemlig den licens som hedder Creative Commons – Navngiv – Del på samme vilkår.
Forkortes cc-by-sa

“at du får et lille Wikipedia-uddrag, når du søger på Google – se fx her.”

Outreach Dashboard

Skrevet af Peter Leth

Senest opdateret december 2023

!