Wikimedia Commons

Wikimedia Commons er Wikipedias fællesdrev. Det er stedet hvor alle de filer, som du fx ser på en Wikipedia-artikel, ligger. Ved at kende denne ressource, og samtidig vide hvordan du kan bidrage med filer til stedet, får du en god forståelse for hele økosystemet “wiki”.

Med over 100 millioner medier, med solide metadata, har vi her en mediesamling, som både styrker artikler og andre wiki-projekter, men som også er en uvurderlig ressource, for dig, der leder efter medier til dine projekter. 

Afsnit 1

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons har url’en:

commons.wikimedia.org/wiki/Forside 

Afsnit 2

Lær Commons at kende

Lige et par film, der kan hjælpe dig godt i gang. 

1.2 Oplev Wikis medier

Du må ikke snyde dig selv for at opleve Wikimedia Commons. Det er stedet hvor alle medier, der vises på Wikipedia er samlet. 

1.2.1 Kategorier

Se hvordan du også kan lave søgninger efter kategorier på Wikimedia Commons.

Afsnit 3

Lær at bidrag til Commons

Her er tre film, om at bidrage med billeder til Wikimedia Commons. Den første film (3.7) viser hvordan indhold fra Commons kan bruges som et bidrag ind i en artikel. Den næste (3.8) gennemgår processen med at uploade dine egne billeder til Commons, og den sidste (3.9) guider dig til at importere relevante billeder fra Flickr til Wikimedia Commons, hvilket også er en super praktisk funktion. 

3.7 Indsæt billede fra Commons

Sådan kan du nemt indsætte et billede, der allerede ligger på Wikimedia Commons.

3.8 Upload eget billede

Her kigger vi på, hvordan du kan uploade et af dine egne billeder til Wikimedia Commons.

Det er en lidt længere proces, og vi anbefaler, at du tager dig god tid de første par gange.

3.9 Upload billede fra Flickr

Hvis et billede på Flickr er udgivet under en åben Creative Commons licens, kan det også importeres til Wikimedia Commons.

Afsnit 4

Vilkår for brug

Alt indhold på Wikimedia Commons er ligesom alle artikler på fx Wikipedia udgivet under vilkår, som opfylder betingelserne for “free culture” eller fri viden.

Det betyder at alle filer som minimum er udgivet under Creative Commons licensen cc-by-sa eller tilsvarende kompatible licenser, eller licenser der er mere åbne end denne. 

Det betyder at indholdet på Wikimedia Commons vil variere fra det helt frie “public domain” og “ingen kendte rettigheder”, over “cc0” og “cc-by” til “cc-by-sa” 

Fælles for cc-by og cc-by-sa er kravet om kreditering af værket, ophavsmanden og Creative Commons licensen. Samt en henvisning til kilden, hvor værket er hentet fra. 

Fælles for alle medier, er dog også at det er god stil, uanset værkets beskyttelse af ophavsret, at kreditere værket og ophavsmanden. Hvilket vi altid anbefaler, da det også sikrer at dine brugere eller læsere, kan orientere omkring ophavsretten og kilden til dit værk. 

vidste du..

“at der er mere end 27.000 billeder af Boeing 747 på Wikimedia Commons. Se selv film 1.2”

at Wikimedia Commons fungerer på tværs af alle 300 Wikipedia-sprog. Det giver dig adgang til viden og medier fra hele verden, med ét klik.

at medier på Wikimedia Commons enten er udgivet under en åben licens, eller slet ikke har en ophavsret, fx fordi værket er forældet. Det betyder at du er velkommen til at hente og bruge indholdet, når du opfylder de regler, der måtte gælde for det enkelte medie.

“at du får et lille Wikipedia-uddrag, når du søger på Google – se fx her.”

Wikimedia commons

Skrevet af Peter Leth

Senest opdateret december 2023

!