WikiDocumentaries

WikiDocumentaries er et herligt enkelt værktøj, der formår at samle data, kort, medier, artikler og andre ressourcer til en samlet “dokumentar”. Det betyder at du kan bruge værktøjet til at få både en bred formidling til et emne og en mere visuel læseoplevelse end den eller noget tekstbaserede på Wikipedia.

WikiDocumentaries finder du her på wikidocumentaries-demo.wmcloud.org

Afsnit 1

Kom godt i gang med Wikidocumentaries 

I vejledningen herunder går vi på opdagelse i WikiDocumentaries.

1 Velkommen

Film: Wikidocumentaries cc-by-sa Peter Leth 

2 De to ikoner ude til højre

Der er to ikoner yderst til højre i hvert “afsnit”. Her har du mulighed for at vælge mellem liste og galleri-visning, og på det andet ikon kan du vælge sorteringsmåden, fx om det skal være alfabetisk. Nyttigt til at få en mere smidig navigation i ellers store dokumentarer.

3 Vælg Sprog eller Rediger

Øverst i dokumentaren lægger vi ud med et uddrag af emnets Wikipedia-artikel. Her finder du to nyttige ikoner øverst til højre, nemlig ikonet for at vælge Sprog (mange artikler, også om danske emner og personer, kan have tilsvarende artikler på andre sprog, og en læsning af disse beslægtede artikler kan ofte være en spændende oplevelse), og Rediger (en nyttig funktion hvis du har fundet en artikel, der kunne trænge til en kilde mere eller måske en opdatering.)

4 Stamtræ

Området stamtræ er også et område, du skal være opmærksom på, for også her er der mulighed for at åbne flere generationer, så længe der er der data til stede i Wikidata om personens ophav. På billedet herunder kan du få en fornemmelse af et stamtræ, der er åbnet lidt mere. 

Eksemplet Dronning Margrethe d. 2.

5 V = Åbn

Mange steder ned ad siden vil du se ikonet for en pil ned ad “V“. Dette mærke indikerer at du her har et område, der kan udfoldes, sådan at du fx kan læse hele artiklen, se alle data og så videre.

vidste du..

“at der er hundredvis af værktøjer og tjenester, der bruger Wikipedia hver dag – fx Google.”

at appen til Wikipedia er en perfekt måde at tage Wikipedia med i lommen. Du kan endda redigere på farten…

at alle tekster på Wikipedia er udgivet under en åben licens. Nemlig den licens som hedder Creative Commons – Navngiv – Del på samme vilkår.
Forkortes cc-by-sa

“at du får et lille Wikipedia-uddrag, når du søger på Google – se fx her.”

WikiDocumentaries

Skrevet af Peter Leth

Senest opdateret december 2023

!